Eluīda Kipčoges iedvesmotas vakariņas – Polenta ar dārzeņu mērci

palenta

Šonedēļ nolēmām, ka jāuzmeistaro kāda vienkārša pusdienu vai vakariņu recepte, iedvesmojoties no pasaulē ātrākā maratonista Eluīda Kipčoges.
Pētijām ko tad ātrie kenijieši ēd un izsecinājām vairākas lietas – ēdiens visbiežāk ir veģetārs, tas sastāv no vienkāršiem un veselīgiem produktiem un ļoti bieži runājot par viņu diētu tiek piemēts – Ugali.
Izpētijām, ka ugali tiek gatavots no vietējiem kukurūzas miltiem, izvārot no tiem biezputru un ēdot ar dažādiem dārzeņiem. Pie mums Ugali kukurūzas miltus neatradām, tapēc, lai recepti padarītu mūsu Eiropiešu prātiem un vēderiem saprotamāku izdomājām ēdienu no mūsu kontinetā pazīstamās kukurūzas putras – polentas.

Šai porcijai būs augsts salikto ogļhidrātu un šķiedrvielu saturs. Kas ir vēl viens liels pluss, atšķirībā, piemēram, no pastas, polenta nesatur glutēnu, tātad lieliski derēs arī tiem, kam nav labākās attiecības ar to.

Ja jums ir svarīgi uzņemt ekstra daudz proteīnu (visbiežāk ar to gan ikdienā pārspīlējam), protams mērcei varat pievienot gaļu, vai pieturoties pie veģetāras/ vegāniskas versijas – tofu sieru. Mēs “iztikām” ar pupiņām.

Polentai vajadzēs (2 ļoti lielām porcijām) 

  • 2/3 glāze kukurūzas putraimu 
  • 2 glāzes Dārzeņu buljons (kubiņš vai paštaisītais) (polentas putraimu un šķidruma attiecībai svarīgi atcerēties attiecību 1:3)
  • 1 tējk sviesta (vegānai opcija var izmantot Vegan Block vai margarīnu vai neizmantot neko)
  • 10 g parmazāns (vegānai opcijai var izmantot vegānu sieru, vai neizmantot neko)

Gatavošanas ilgums 30 – 35 min

Mērcei vajadzēs (4 porcijām)

  • 4 gb saulē kalteti pus-tomāti
  • ½ sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēd.k. Tomātu pastas
  • “Itāļu”garšvielas
  • Sāls
  • ¼ tējkarote cukurs (tomātu mērcēm, tas vinemēr noņem to trako skābumu, kas parādās tomātus karsējot)
  • Čili pārslas, ja gribas asumu
  • 2 seleriju kāti (ja selerijas galīgi negaršo, šos var izlaist)
  • 3 nelieli burkāni
  • 1 paprika
  • Sauja spinātu
  • 1 bunža melno pupiņu (protams, šīs var uzvārīt iepriekš pats)
  • 1 bunža sasmalcinātu tomātu (var gatavot arī no svaigiem timātiem, tad tikai process būs ilgāks un labāk iepriekš novilkt tiem mizas)

* kopumā mērces sastāvdaļas ir pilnīgi improvizējamas, liekam iekšā to, kas garšo labāk, vai to, kas ledusskapī pieejams. Garšīgi mērcē būtu arī, piemēram, kukurūza, baklažāns, turku zirņi, šampinjoni utt..)

Gatavošanas ilgums 40 – 50 min (pati gatavošana uz plīts kādas 20 – 25 min)

polenta sastāvdaļas

Process: 

Ja gatavo bez palīgiem, tad iepriekš ieteiktu sagriezt visas mērces sastāvdaļas, jo īpaši ja vēlies gatavot paralēli gan polentu, gan mērci. Polentas vārīšana aizņem kādas 30min,bet vienā brīdī polenta ir jāapmaisa ik pēc 5 minūtēm un tad to ar mērces gatavošanas procesu apvienot nav tk viegli. Tātad, vai nu mērci sākam gatavot pirmo, vai no sākuma sagriežam un sagatavojam visas mērces sastāvdaļas un tad.. aiziet!

Visas mērces sagriežamās sastāvdaļas – sīpolu, ķiploku, seleriju, burkānu, saulē kaltēto tomātu, papriku un cukini. Visu sagriež tik lielos gabalos kā pašiem patīk, bet kopumā, lai process ātrāks, tos dārzeņus, kas gatavojas ilgāk var sagriezt smalkāk, un tos, kas ātrāk – lielākos gabalos. No visiem mūsu sarakstā burkāns būs tas, kam jāgatavojas visilgāk, tad to sagriežam smalkāk, vai pat sarīvējam. 

Gatavojam polentu: 

  • Uzvāram ūdeni, vai buljonu (var izmantot gan iepriekš pašuzvārītu dārzeņu buljonu, vai izmantot kādu buljona kubiņu. Protams, var izmantot arī gaļas buljonu, bet labākajās Kenijiešu skrējēju tradīcijās šo recepti gatavojam veģetāru). Pret 1 vienību (piemēram glāzi) kukurūzas putraimu, vajadzēs 3 vienības šķidruma (ūdens vai buljons). 
  • Kad ūdens uzvārijiesnemitīgi maisot ieberam kukurūzas putraimus. Turpinām maisīt, līdz esam droši, ka puraimi nav sametušies kunkuļos. 
  • Uzliekam atgādinājumu uz 5 minūtēm, jo ik pa 5 minūtēm putra būs jāapmaisa. 
  • Vārīšanas ilgums būs norādīts uz putraimu paciņas, bet kad tas pienācis (ieteiktu gan pagaršot, ja putraimi vairs nav cieti, bet viss tāds viendabīgs un mīkts, putrā iemaisam sviestu. Un tad sarīvētu sieru.
  • Visu vēlreiz kārtīgi samaisam, noņemam no karstuma, uzliekam vāku un ļaujam putrai uz 5 minūtēm “atpūsties”. Šajā laikā tā paliks īpaši krēmīga un gaisīga.

Gatavojam mērci: 

  • Uz pannas sakarsējam eļļu un pievienojam saulē kaltēto tomātu, ķiploku, sīpolu un seleriju. Kad sīpols sāk palikt malziet caurspīdīgs pievienojam burkānu. Visu apcepam līdz burkāns kļūst mīkstāks (bet vaktējam, lai sīpols nesadeg). Tad pievienojam izvēlētās garšvielas. 
  • PIevienojam papriku, pārs minūtes pacepam un pievienojam cukini. Pēc dažām minūtēm, kad cukini kļuvis mīkstāks/ caurspīdīgāks pievienojam (gatavas) pupiņas. 
  • Ja burkāns vēl liekas pārāk kraukšķīgs var uzliet nedaudz ūdens un visus dārzeņus pasautēt (ja uz negataviem dārzeņiem uzliesi tomātus, to skābums iespējms apturēs gatavošanās procesu un burkāni var palikt kraukšķīgi pavisam). 
  • Kad visu dārzeņu mīkstums apmierinošs (sautēšana varētu būt nepieciešama ne ilgāk kā 5 min) uzlejam tomātus un pievienojam tomātu pastu. Kad viss sāk vārīties pagaršojam – vai neprasas vēl kāda garšviela (sāls, čili vai cukurs, ja mērce liekas pārāk tomātīga vai skāba). Ja mērce šķiet pārāk bieza vai “tomātīga” var pievienot nedaudz ūdens. Pašās beigās iemaisam sauju spinātu un gatavs. 

Lai labi garšo!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *